Poznański festiwal to jedna z największych plenerowych imprez kulinarnych w Polsce. Przybywający na Stary Rynek od razu zwrócą uwagę na ponad sto kramów, na których producenci najrozmaitszych przysmaków ofertują swoje wyroby. Na Jarmarku Dobrego Smaku – bo tak nazywa się ta część festiwalu – smakosze znajdą nie tylko produkty lokalne i tradycyjne ze wszytkach regionów naszego kraju – od bryndzy podhalańskiej po miód drahimski, przez ryby z kaszub i sery owcze z mazur. Są tu również wystawcy oferujący specjały spoza polski – węgierskie kiełbasy, greckie oliwy, austriackie wina, piwa z Belgii czy bułgarskie marynowane papryczki. 
 
Nie brak też stoisk gastronomicznych. Ich oferta zaczyna się od klasycznej kiełbasy, szaszłyków z rusztu czy golonki z kapustą ale wytrawny poszukiwacz smaków znajdzie tu także japońskie sushi, świeże ostrygi z Bretanii czy meksykańskie fajitas. 
 
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to jednak dużo więcej niż jarmark. Wystarczy zerknąć w program Festiwalu by spośród wielu atrakcji zacząć wybierać te, które nas interesują: 
 
Na festiwalowej scenie przez całe popołudnie trwają pokazy szefów kuchni z najlepszych restauracji regionu. Niektórzy biorą udział w licznych konkursach kulinarnych. Inni są tu po prostu po to by podzielić się swoją wiedzą, pasją i przepisami na ulubione potrawy ze zgromadzoną publicznością.
 
Wieczorami scenę przejmują muzycy. Jazz, muzyka etniczna i folkowa to główne nurty prezentowane w muzycznej części festiwalu, ale coś dla siebie znajdą tu również miłośnicy klasyki i piosenki literackiej. Muzyka na tym festiwalu jest również w dobrym smaku.
 
Tych, którzy mają ochotę poszerzać swoją wiedzę kulinarną zainteresują z całą pewnością Laboratoria Smaku. W ramach tych spotkań, w formule wykładu, prezentacji multimedialnych i obszernych degustacji dowiedzieć będzie się można sporo o winach z polskich winnic, tajemnicach warzenia piwa, serach pasterskich z polskich gór czy szlachetnych nalewkach. 
 
Najmłodsi również znajdą tu coś dla siebie. Podczas tegorocznego festiwalu odbędzie się aż sześć warsztatów smaku dla najmłodszych. W Pasażu Kultury na Starym Rynku dzieci w wieku 4 -10 lat będą mogły odkrywać swoje kulinarne pasje. 
 
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to również liczne konkursy. W tym roku w ramach imprezy odbędzie się wielkopolska edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo, którego celem jest odkrywanie i dokumentowanie regionalnych smaków. Konkurs Polska Nalewka Roku po raz kolejny wyłoni prawdziwych mistrzów sztuki nastawiania tych arcypolskich trunków. Restauratorzy zmierzą się w tym roku w konkursie na najsmaczniejszą czerninę a cukiernicy na najlepsze ciasto drożdżowe. Ten ostatni konkurs ma również kategorię otwartą – każdy kto w domu piecze drożdżowe z owocami może poddać je ocenie jury.
 
Nie zabraknie spotkań z autorami książek kulinarnych, osobowościami świata kuchni, dyskusji. ZAPRASZAMY!!!
 Regulamin Konkursu Polska Nalewka 2011
 Regulamin Konkursu Polska Nalewka 2011
 Regulamin Konkursu Drożdżowe 2011
 Regulamin Konkursu Drożdżowe 2011
 Regulamin Konkursu Wielkopolska Czarnina 2011
 Regulamin Konkursu Wielkopolska Czarnina 2011 
 Program szczegółowy
 Program szczegółowy 
Więcej informacji na stronie www: www.ofds.pl