XIII Ogólnopolski Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi

W dniu 16 września 2018 roku odbył się XIII Ogólnopolski Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi.

Festiwal został objęty patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałka Województwa Wielkopolskiego oraz Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

Tradycyjnie podczas Festiwalu odbył się m.in. konkurs na najlepszy pasztet i potrawę z  gęsi, nalewkę oraz na najlepsze rogale. Przyjmowanie potraw oraz praca Kapituł konkursów odbywała się w Restauracji „Dworek 1885”.Jednocześnie od godziny 10.00 na parkingu przy ul. Kaliskiej odbył się Kiermasz produktów lokalnych i rękodzieła.

Organizatorzy przygotowali wiele atrakcji, które odbywały się na scenie m.in.:

-NOWICKI NATURALNIE – ojciec, syn i przyjaciele. W domu pełnym tradycji – pokaz z degustacją

 - konkurs kulinarny SZTUBAK – ŻAK – MISTRZ

- ZNANI od kuchni – potyczki kulinarne z degustacją

Padł też nowy rekord Polski na zjedzenie w najkrótszym czasie 15 pierogów z nadzieniem    z gęsin, który wynosi 1 minutę i 36 sekund.

 Szczególnym wydarzeniem było odsłonięcie kolejnych 3 tablic w jedynej w Polsce Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej, dokonali tego prof. dr hab. dr h. c. Stanisław Wężyk oraz Jean Bos. Odsłonięta została również tablica  Remigiusza Rączki, który z powodów osobistych nie mógł dokonać tego osobiście.

Festiwal zakończył się wręczeniem nagród, występem zespołu oraz pokazem sztucznych ogni. 

Relacja foto 2018

Data wydarzenia